Ce este autorizatia de demolare

Ce este autorizatia de demolare? Afla ce spune legea cand vrei sa darami ceva?

Ce este autorizatia de demolare? Aflati ce spune legea daca sunteti in stadiul in care trebuie sa demolati o cladire. Sa stiti ca nu este atat de simplu pe cat ati crede, pentru ca aveti nevoie de obtinerea unei autoriozatii de demolare. Autorizatie care presupune mai multe documente si taxe.

De ce avem nevoie de autorizatie de demolare?

Pentru dezafectarea sau demolarea unei case sau a unui imobil, partial sau complet, sau a instalatiilor si constructiilor aferente unui imobil, precum si a altor corpuri de amenajari, este nevoie de obtinerea unei autorizatii de desfiintare sau de demolare. Ea se poate procura de la autoritatile administratiei locale.

Autorizatie de demolare

Fara acest document, care implica realizarea unei documentatii solide, demolarea sau dezafectarea unei case (indiferent de dimensiunea ei) poate fi considerata infractiune si se penalizeaza cu amenzi foarte mari.

Interesant este ca autorizatia de demolare se obtine absolut in aceleasi conditii ca si autorizatia de construire. Amandoua necesita sa fie in conformitate cu planurile urbanistice locale si reglementarile legale in vigoare.

Ce se intampla daca nu am autorizatie de demolare?

Daca vreti sa demolati o cladire (locuinta, chiosc, garaj, etc), aveti nevoie de o autorizatie din partea primariei in raza careia este localizata acea constructie. Astfel, indiferent daca este vorba despre o demolare partiala sau una totala, fara a obtine acordul primariei si a plati o taxa, sunteti pasibil de amenzi considerabile.

Demolarea se poate face atat in baza actului de proprietate, cat si in baza unui acord scris dat de proprietar celui care a inchiriat cladirea si vrea sa ii aduca.

Valabilitatea autorizatiei de demolare

Autorizatia obtinuta de la primarie are o valabilitate de 12 luni de la data emiterii. Asadar ca cel care a solicitat-o trebuie sa inceapa lucrarile in acest timp. Valabilitatea acesteia se extinde apoi pe toata perioada de executie a lucrarilor de demolare. Daca nu se incep lucrarile sau nu se finalizeaza lucrarea de demolare, se pierde autorizatia de demolare si va fi necesara obtinerea alteia.

Mai mult, daca demolarea nu se poate finaliza in perioada declarata, se poate prelungi valabilitatea autorizatiei cu 15 zile inainte de expirarea ei. Aceasta prelungire, insa, se poate solicita o singura data.

Documentele necesare pentru obtinerea unei autorizatii de demolare

Pentru a obtine autorizatia de demolare, pe langa achitarea unei taxe, este nevoie de mai multe documente:

  • Cerere tip cu anexa ei si precizarile privind completarea documentului;
  • Actul de proprietate;
  • Certificat de urbanism;
  • Avizele certificatului de urbanism;
  • Documentatie tehnica pentru autorizarea lucrarilor de demolare (DTAD). Aceasta documentatie tehnica include releveu constructie, expertiza tehnica intocmita de un expert autorizat MLPAT, memnoriu tehnic privind solutiile de demolare, memoriu tehnic cu solutii de protectia muncii.
  • Dovada achitarii taxelor de demolare in vigoare;
  • Mai multe fotografii cu constructia sau cladirea care urmeaza a fi demolata sau dezafectata (fatada laterala curte si spate). Este important ca fotografiile sa fie realizate corespunzator pentru a reliefa starea tehnica a constructiei si motivul demolarii ei.
  • Declaratie pe propria raspundere privind situatia juridica a imobilului;
  • Acolo unde este cazul, veti avea nevoie si de acordul coproprietarilor intr-o forma legala si autentica.

Taxa unei autorizatii de demolare

Taxa pe care va trebui sa o platiti pentru a obtine autorizatia de demolare se calculeaza in functie de constructia care se va demola. La aceasta taxa de demolare se adauga taxele achitate pentru obtinerea certificatului de urbanism, taxele pentru intocmirea PAD-ului (Proiectul pentru Autorizatia de Demolare) si taxele pentru avize.

Continut documentatie tehnica autorizare demolare (DTAD)

Aceasta documentatie trebuie sa cupriunda:

  • Lista si semnaturile proiectantilor;
  • Memoriu cu descrierea constructiei care urmeaza sa fie demolata;
  • Plan de incadrare in teritoriu;
  • Plan de situare a imobilului;
  • Plan privind constructiile subterane;
  • Reveleul constructiilor care vor fi demolate – plansele se vor redacta la o scara convenabila de 1:1000 sau 1:50 si trebuie sa evidentieze spatiile si functiile existente.

modificari.

5/5 - (7 votes)

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

× Transport moloz?