UE ar putea economisi 7,5 miliarde euro anual dacă s-ar îmbunătăţi utilizarea deşeurilor din construcţii

 

Uniunea Europeană ar putea economisi, în fiecare an, aproximativ 7,5 miliarde de euro ca urmare a îmbunătăţirii utilizării deşeurilor din construcţii şi demolări, se arată într-un comunicat Agerpres.

'Este esenţială existenţa unei economii circulare, care presupune construcţia, demolarea şi în final, reconstrucţia ulterioară cu materiale obţinute din deşeurile reciclate. Având în vedere că o tonă de deşeuri are o valoare de aproximativ 10 euro, în Uniunea Europeană ar putea fi economisiţi, în fiecare an, aproximativ 7,5 miliarde de euro ca urmare a îmbunătăţirii utilizării deşeurilor din construcţii şi demolări (C&D). De asemenea, fiecare tonă de material reciclat reprezintă o scădere importantă în cantitatea de deşeuri, aşadar protocolul aduce beneficii substanţiale atât sectorului construcţiilor, cât şi mediului', conform comunicatului Smartpoint.

Potrivit sursei citate, peste două tone de deşeuri sunt generate anual din construcţii şi demolări, per cetăţean european, iar sectorul C&D generează cel mai mare volum de deşeuri din Uniunea Europeană, circa o treime din totalul deşeurilor produse.

În text se menţionează că o mare parte a deşeurilor din C&D este reciclabilă, însă rata de recuperare pentru UE28 este de sub 50%, unul din obstacolele reutilizării deşeurilor din fiind lipsa încrederii în calitatea materialelor reciclate.

Unul dintre obstacolele în calea reciclării şi reutilizării deşeurilor din C&D în Uniunea Europeană este lipsa de încredere în calitatea materialelor reciclate din construcţii şi demolări, care inhibă cererea de materiale reciclate C&D şi dezvoltarea infrastructurilor de gestionare a deşeurilor în sectorul C&D. Mii de locuri de muncă pot fi generate dacă piaţa deşeurilor rezultate din C&D este stimulată corespunzător', se mai spune în comunicat.

Detalii despre noul protocol de gestionare a deşeurilor din construcţii şi demolări, dar şi despre potenţialele beneficii ale acestuia au fost prezentate marţi în cadrul conferinţei 'Protocolul UE pentru gestionarea deşeurilor din construcţii şi demolări: Cum să transformi deşeurile în oportunităţi?', organizate de Comisia Europeană, la sediul Reprezentanţei CE în România din Bucureşti.

podulUn bărbat care a fost surprins în timp ce arunca gunoaie în zona Podul Dracului din judeţul Braşov va fi amendat cu maximum 1.000 de lei, scrie bizbrasov.ro.

Bărbatul a devenit „vedetă” pe reţelele de socializare după ce a fost fotografiat, zilele trecute, în timp ce arunca saci cu deşeuri în zona Podul Dracului din Şchei.

Pozele au ajuns şi la autorităţile locale, care l-au identificat pe bărbat şi îi vor da o amendă între 500 şi 1.000 de lei, în conformitate cu legislaţia care stabileşte sancţiunile pentru aruncarea deşeurilor în locuri neamenajate. Totuşi, scrie bizbrasov.ro, dacă va achita amenda în 48 de ore, bărbatul va plăti doar jumătate.

Un lac de la marginea oraşului Satu Mare a ajuns o groapă de gunoi. Apa în care se aflau peşti şi raţe sălbatice a fost invadată de stufăriş, iar oamenii străzii şi-au făcut aici culcuş. Autorităţile locale ar vrea să transforme zona într-un loc de promenadă, dar spun că nu pot investi, pentru că jumătate din lac are alt proprietar.

 

În urmă cu 25 de ani, Lacul Cubic era pentru sătmăreni unul dintre locurile preferate de ieşire în aer liber. Cu timpul, însă, molozul şi gunoaiele au pus stăpânire pe fosta oază de linişte.

În urmă cu câteva zile, Lacul Cubic a fost scena unui incendiu de vegetaţie, iar persoanele vinovate nu au fost găsite nici până acum.

În urma incendiului au ars două hectare de vegetaţie uscată. Cauza incendiului - foc lăsat în aer liber nesupravegheat de persoane necunoscute.

Primăria din Satu Mare ar vrea să-i redea lacului frumuseţea de altădată, însă ar putea amenaja doar jumătate din zonă. Cealaltă aparţine Episcopiei Romano-Catolice. Autorităţile ar fi dispuse să ofere o sumă pentru administrarea întregii zone.

Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare: „Noi avem un proiect de reabilitare, dar din păcate jumătate a fost retrocedat Bisericii Romano Catolice. Am discutat cu ei. Şi aşteptăm acum din partea dânşilor. Ori ni-l cedează nouă să implementăm proiectul acesta sau fiecare îşi face pe partea lui."

În ultimii ani, Primăria Satu Mare a curăţat de mai multe ori luciul de apă şi a interzis accesul căruţelor şi maşinilor care aduceau gunoi. Toate tentativele de a păstra curat Lacul Cubic au fost, însă, sortite eşecului.

Sursa: aici

Deşi mai sunt doar trei săptămâni până când facultăţile şi şcolile postliceale încep cursurile, unele spaţii de cazare vor avea şi în acest an lacăt pe uşă. Renovări care nu ar fi trebuit să dureze mai mult de doi ani, sunt în acelaşi stadiu de 7 ani. Explicaţia: lipsa fondurilor. În tot acest timp, tinerii vor fi nevoiţi fie să facă naveta, fie să stea cu chirie.

Scena s-a petrecut în zona fostei Fabrici de Industrie a Lânii, care este în curs de demolare. Acolo urmează să fie ridicat un complex imobiliar.

Muncitorii au dărâmat un zid în curtea unităţii, însă în cădere, bucăţi de moloz au ajuns pe trotuar şi pe stradă. Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că firma care demolează o hală a fostei întreprinderi ILSA are autorizaţie de demolare, dar că trebuia să protejeze zona cu paravane.

Mamaia va fi sufocată de mizerie, moloz, muncitori şi utilaje de 1 Mai. Ministrul Turismului, Florin Jianu nu pare deranjat, ba chiar încurajează autorităţile locale din Constanţa să nu oprească lucrul, chiar dacă asta va cauza un disconfort oaspeţilor veniţi la mare. Ministrul a făcut o vizită de două zile pe litoral. S-a pus la punct cu problemele turismului la o şedinţă cu hotelierii, la Mangalia şi apoi a mers din staţiune în staţiune.

Tone de moloz zac la marginea unui drum judeţean din Sibiu. Localnicii spun că noaptea vin şi descarcă mormane de deşeuri camioane ale firmelor de construcţii. Culmea este că, la nici 200 de metri se află o rampă de gunoi autorizată.

Dealul Dăii a devenit în ultimii ani o imensă groapă de gunoi, preferată de cei care trebuie să scape de deşeurile din construcţii. Mormane de moloz, resturi de cărămizi şi ţevi, toate zac la marginea drumului judeţean din comuna Şelimbăr.

Primăria a curăţat de două ori anul acesta zona, însă molozul a reapărut în doar câteva zile. Cei care aruncă deşeurile pe Dealul Dăii profită de faptul că drumul are multe serpentine şi se pot strecura aproape nevăzuţi.

Când credeam că în România le-am văzut pe toate în materie de metode inedite de asflatare, o situaţie inedită a apărut la Baia Mare, unde drumarii astupă gropile cu moloz şi nisip.

La Baia Mare, problema gropilor din carosabil se rezolvă cât ai zice "peşte", cu câteva lopeţi de nisip şi moloz aruncate direct din camion.

    Un locuitor al cartierului Cantemir din Iaşi a trimis redacţiei "Adevărul" un set de fotografii care surprind bătaia de joc a unei firme angajate să schimbe conductele reţelei de canalizare. Localnicii din cartierul Cantemir se arată scandalizaţi de lentoarea şi neglijenţa muncitorilor unei firme contractate de ApaVital să schimbe conductele reţelei de canalizare din zonă.

Sezonul estival se deschide pe 1 Mai, dar Mamaia arată mai rău ca niciodată: străzi sparte, mormane de moloz, nisip si plaje murdare. Proiectele de reabilitare a zonei sunt departe de a fi încheiate

Turiştii care vor face o plimbare prin Mamaia se vor trezi într-un şantier, nu într-o staţiune. În zona Cazinoului din Mamaia, tranşeele au luat locul promenadei. Ca să ajungi la plajă trebuie să ocoleşti molozul, craterele şi materialele de construcţie basculate direct pe spaţiul verde sau pe aleile dintre hoteluri. Lucrări se execută şi în faţa marilor hoteluri, în parcările de pe marginea lacului Siutghiol, care au devenit proprietăţi private. Mare parte dintre lucrări sunt nesemnalizate.

Transport moloz

Transport moloz

Transport moloz, gunoi si resturi materiale de la renovari sau constructii din orice zona a Bucurestiului si din proximitate.

Transport gunoi

Transport gunoi

Transport gunoi cu platforma, duba sau containerul de 7.5t. Transportul gunoiului se realizeaza rapid si eficient.

Transport mobila

Transport mobila veche

Transport mobila veche. Debarasare mobila veche din Bucuresti si imprejurimi. Nu te ma incurca de vechituri. Suna acum.